Kurser

Voimauttavan valokuvan ammatilliset perusteet (15 op)


Tidpunkt
5.9.2025 - 25.8.2026

Pris
2400.00 €

Anmälan


Kursinformation

Ämne
Social- och hälsobranschen
Utrymme
Vaasa
Sista anmälningsdatum
21.8.2025
Föreläsare
Savolainen Miina
Innehåll

Huom! Koulutus järjestetään yhteistyössä Keski-Pohjanmaan kesäyliopiston kanssa, eli toteuspaikkana on Vaasa ja Kokkola. Lähiopetuspäivät järjestetään vuorotelleen Kokkolassa ja Vaasassa.

Voiko sote-alojen työ olla rakkaudellista, vaikka se on ammatillista? Sama auttamistyö voi olla vaikuttavampaa ja merkityksellisempää, kun ammattilaisen ja asiakkaan suhde ajatellaan dialogisemmin ja kohtaamisen tunnemerkitykset nostetaan keskeiseksi työvälineeksi, ohi verbaalisen kielen. 

Voimauttavan valokuvan menetelmä perustuu tietoiseen viattomaan ja rakkaudelliseen tapaan katsoa, myös silloin, kun syyt ihmisten väliseen epäluottamukseen ovat ilmeisiä tai työn perustehtävään sisältyy paljon asiakkaan rajaamista. Juuri silloin menetelmän työote voi olla erityisen vaikuttavaa.

Menetelmässä valokuvat ja valokuvaaminen ovat konkreettinen apuväline katsomisen tavan muuttamiselle. Voimauttavassa valokuvaprosessissa rakennetaan korjaavan katseen kokemuksia toisten ihmisten silmissä ja ihmisen omissa silmissä. Uudelleenmäärittelyllä ja toisin katsomisella on valtavasti uudistavaa voimaa, jota voidaan käyttää ihmisten välisten vaikeiden tilanteiden ja jumittuneiden asetelmien muuttamiseen.


KOULUTUKSEN KOHDERYHMÄT

Menetelmä soveltuu laajasti käytettäväksi sosiaali- ja terveysalan, järjestöjen ja kulttuuritoimijoiden työssä

Voimauttavan valokuvan ammatilliset perusteet-koulutus soveltuu mm. opettajille, varhaiskasvattajille, esihenkilöille, sosiaalityön perhetyöntekijöille ja hoitajille, kuntoutuksen ja terveydenhoidon parissa toimiville, terapeuteille tai ryhmien kanssa työskenteleville ihmistyön ammattilaisille.

Menetelmä sopii kaiken ikäisille ja eri elämäntilanteissa oleville asiakkaille, oppilaille ja potilaille, eikä se ole ristiriidassa minkään olemassa olevan hoidon kanssa.

Opintoihin osallistuminen ei edellytä valokuvaustaitoja tai erityistä kameraa.


KOULUTTAJA

Koulutuksen ohjaajana toimii menetelmän kehittäjä Miina Savolainen, joka tunnetaan innostavana, lämpimänä ja asiantuntevana kouluttajana. Miina on palkittu voimauttavan valokuvan menetelmän kehittämistyöstään muun muassa Suomalainen Lääkäriseura Duodecimin kulttuuripalkinnolla ja Lastenkulttuurin valtionpalkinnolla 2006 sekä Helsingin yliopiston Kristiina-palkinnolla 2009. 


KOULUTUKSEN RAKENNE JA TOTEUTUS

Koulutus kestää noin vuoden. Se sisältää seitsemän työpajaa (1-2 päivää kerrallaan), yhteensä 11 lähiopetuspäivää.
Työpajatapaamisten välillä opiskelijat toteuttavat itsenäisesti harjoitusprosesseja oman itsen katsomiseen, tunneperhesuhteisiin, työyhteisön kehittämiseen sekä asiakas- / oppilas- / potilastyöhön liittyen.
Osallistujan työyhteisö hyötyy koulutuksesta harjoitustehtävien kautta suoraan jo koulutuksen aikana.
Harjoitustehtävät on sovellettavissa siten, että koulutukseen voi osallistua myös esimerkiksi vuorotteluvapaan aikana.
Koulutuksen suorittaminen edellyttää läsnäoloa jokaisella opintojaksolla.
Koulutuksen suorittaminen mahdollistaa osallistumisen voimauttavan valokuvan erikoistumiskoulutukseen (60 op), joka antaa menetelmäohjaajan pätevyyden sekä oikeuttaa käyttämään menetelmän nimeä itsenäisen ammatinharjoittajan työssä.
Koulutukseen sisältyy kaksi valokuvausretkeä (2. & 5. työpajoissa), joihin kamerakalusto tulee voimauttavan valokuvan toimiston kautta. Filmit ja kuvien teettäminen on koulutusjärjestäjän vastuulla. Kamerakaluston laina, filmit ja kuvat sisältyvät koulutuksen hintaan.

1. työpaja:  Koulutuskokonaisuus, katse työvälineenä, perhevalokuvien dynamiikka
2. työpaja:  (kuvausretki): Voimauttava kuvausretki, elämäntarinaharjoitus, perhevalokuvauksen historia
3. työpaja: Omakuvan kohtaaminen, tunneperheharjoitus, kuvapelkoilmiö
4. työpaja: Perheprosessit, menetelmäteoria
5. työpaja: Voimauttava kuvausretki, työyhteisöprosessit
6. työpaja: (kuvausretki): Omakuvan kohtaaminen, erilaiset puoleni -harjoitus, työote arjessa -harjoitus
7. työpaja: Asiakasprosessit, oppimisprosessin yhteenveto


KOULUTUKSEN TAVOITTEET


Opiskelija omaksuu voimauttavan valokuvan menetelmän teorian ja viitekehyksen:

o Opiskelija oppii dialogiseen katseeseen perustuvaa, tunnemerkityksille herkistynyttä työotetta. Siinä asiakkaan resurssit ja hänessä oleva hyvä nostetaan tietoisesti näkyville, ongelmiin keskittymisen ja asiakkaan kehittämisen sijaan.

o Opiskelija oppii luomaan herkistymistä ja pehmenemistä ja herkistymistä toisten ihmisten arvokkuudelle ja tunnetarpeille. Hän siis harjoittelee koulutuksen aikana mentalisaatiotaitojaan, kykyä pohtia omaa ja toisen ihmisen näkökulmia ja kokemusta. Mentalisaation taidot auttavat säätelemään omia tunnetiloja ja vahvistavat mahdollisuuksia hyvälle vuorovaikutukselle.

o Opiskelija vahvistaa kykyään katsoa asiakasta ja hänen tilannettaan kokonaisvaltaisesti. Voimauttavat asiat eivät useinkaan löydy ongelman ympäriltä, vaan ihmisen laajemmasta elämän merkityksellisyyden kokemuksesta. Esimerkiksi päihdekuntoutujan voimauttavat kuvat eivät välttämättä käsittele lainkaan päihteettömyyttä, vaan saattavat palauttaa jotain hänen omaa ydinitseä, joka on kadonnut elämän rikkovissa tapahtumissa ja näkymättömyyden kokemuksessa.

o Opiskelija ymmärtää eettiset raamit, joiden sisällä valokuvien ammatillinen käyttö on hoidollisesti laadukasta ja  perusteltua. Valokuva itsessään ei ole terapeuttinen väline, vaan sillä voidaan myös haavoittaa ja rikkoa ihmisen omaa itsemäärittelyn oikeutta.

o Opiskelijan tunne oman työn merkityksellisyydestä vahvistuu ja hän saa voimavaroja työn tekemiseen. Voimauttavan valokuvan prosessissa työntekijän tunnesuhde asiakkaaseen lähenee ja asiakas antaa työntekijälle välineet olla asiakkaan ehdoitta hyväksyvä katse ja korjaava peili. Samalla työntekijän oman työn merkityksellisyyden kokemus vahvistuu.


Opiskelija saa valmiuksia käyttää voimauttavan valokuvan menetelmää omassa työyhteisössään:

o Opiskelija saa koulutuksessa kokemuksen siitä, että hän on saanut määritellä itsensä omissa kuvissaan ja tullut nähdyksi muiden silmissä. Menetelmäkoulutuksessa toiseen sovellettava opitaan ensin itse  kokemalla ja sisäistämällä. Koulutus mahdollistaa siten myös osallistujan keskittymisen ajankohtaisten oman elämän kysymysten äärelle sekä omien lähisuhteiden vahvistamisen opintoihin liittyvissä harjoitustöissä.

o Opiskelija saa koulutuksessa kokemuksen siitä, kun toinen ihminen tekee itse määrittelemiään puolia näkyväksi voimauttavan valokuvan työkalujen avulla. Opiskelija harjoittelee koulutuksessa voimauttavan valokuvan menetelmän käyttöä parityöskentelyssä kurssikaverin ja asiakkaan kanssa, perhevalokuvauksen kontekstissa, sekä ryhmäprosessissa oman työyhteisön kanssa.

o Opiskelija oppii lempeää ja rakkaudellista dialogisuutta projektien purkutilanteissa. Koulutuksen rikkautena on moniammatillinen ryhmä, jonka menetelmäsovelluksista osallistujat saavat valtavasti konkreettisia ideoita omaan työhön.

o Opiskelija saa tietoa siitä, kuinka voimauttavan valokuvan menetelmää voi työotteen sisäistettyään käyttää myös ilman valokuvia tai kuvaamista.


Opiskelijan osaaminen viedään Koski-tietovarantoon (Oma Opintopolku), mikäli opiskelija näin haluaa. Tällöin koulutuksessa hankittu osaaminen on tunnistettavissa ja tunnustettavissa esimerkiksi myöhemmissä opinnoissa tai työelämässä. Arviointi Hyväksytty / täydennettävä


AIKATAULU

5.9.2025 - 25.8.2026

1. työpaja pe 5.9. (Kokkola)
2. ⁠työpaja ke-to 22.-23.10. (Vaasa)
3. ⁠työpaja to 11.12. (Kokkola)
4. ⁠työpaja to-pe 5.–6.3.2026 (Kokkola)
5. ⁠työpaja ma 13.4.2026 (Vaasa)
6. ⁠työpaja  ma-ti 8.-9.6.2026 (Kokkola)
7. ⁠työpaja ma-ti 24.-25.8.26 (Vaasa)

Paikka: Lähiopetus Vaasassa ja Kokkolassa. Tarkemmat tilat ilmoitetaan myöhemmin.

(Muutokset mahdollisia)

HINTA

2400 € 

Maksu on mahdollista suorittaa myös erissä. Huom. Ilmoita ilmoittautumislomakkeen lisätietokentässä haluatko maksaa kertamaksuna vai erissä (4 erää). 

Voit maksaa maksun verkkomaksuna ilmoittautumisen jälkeen. Jos haluat suorittaa maksun erissä tai jos laskun maksaja on muu kuin osallistuja, esimerkiksi yritys tai työnantaja, voit ohittaa maksun sulkemalla selaimen ilmoittautumisen jälkeen. Tällöin lasku lähetetään antamaasi laskutusosoitteeseen.

-- Koulutukseen otetaan enintään 14 osallistujaa. --

LISÄTIEDOT

Tina Martins, koulutussuunnittelija

tina.martins@vaasankesayliopisto.fi